Європейський парламент захищає індивідуальний дизайн упаковки

29.11.2023: Зменшення впливу на навколишнє середовище виробленого в ЄС пакування і його відходів – амбітна мета нового європейського регламенту стосовно упаковки та відходів упаковки (PPWR). Оскільки це означає перехід від національних директив до обов’язкових нормативних актів для всього ЄС, багато із запропонованих аспектів все ще обговорюються. Недавнє голосування на пленарному засіданні Європейського парламенту по деяких невирішених питаннях підтримало позицію виробників скляної упаковки про непорушність права власників брендів на використання спеціального дизайну. Vetropack разом із Європейською федерацією тарного скла (FEVE) вітає це рішення.

Vetropack headquarters

Дизайн упаковки є найвагомішим чинником у створенні ідентичності, впізнаваності бренду та цінності високоякісних продуктів, вироблених в ЄС. Отже, ми вдячні членам Європейського парламенту за віддані голоси на захист прав інтелектуальної власності щодо дизайну упаковки і погоджуємося з Аделін Фарреллі, генеральним секретарем FEVE, яка висловилася з цього приводу: «Упаковка є невід’ємною частиною продукту, що завдяки своєму дизайну допомагає споживачам розпізнавати бренди та робити усвідомлений вибір. Унікальні креативні форми упаковки виконують функцію точок дотику товарів і покупців. Захист оригінального дизайну як об’єкта права інтелектуальної власності є важливим кроком уперед у визнанні упаковки фундаментальним фактором диференціації продукту, ідентичності, впізнаваності бренду та створення вартості».

Крім того, компанія Vetropack вітає рішення Європейського парламенту щодо амбітної цілі скоротити відходи від виготовлення упаковки, зберігаючи при цьому рівні умови. Результат голосування в парламенті зменшує ризик заміни більш важких, але придатних для вторинного перероблення матеріалів, таких як скло, на більш легкі пакувальні матеріали, які потім важче переробити чи повторно використати. Члени європейського законодавчого органу також підтримали заходи з ефективізації процесів через запровадження показника рівня продуктивності вторинної переробки. За цією новітньою ініціативою відзначається упаковка, що придатна до багаторазового перероблення і сприяє замкнутому циклу виробництва матеріалів. Аделін Фарреллі резюмує: «Такі оцінки стимулюватимуть використання скла – матеріалу нескінченного рециклінгу».