Доктор наук Гідо Штебнер очолив дослідницьку організацію IPGR

24.01.2024: На початку року доктор наук Гідо Штебнер обійняв посаду голови правління організації International Partners in Glass Research (IPGR). Доктор наук Гідо Штебнер є головним технічним директором Групи компаній Vetropack, провідного виробника скляної тари в Європі, і замінить на посаді голови IPGR Йоханна Райтера, генерального директора Vetropack. Діяльність дослідницької організації спрямована на підвищення конкурентоспроможності скла в пакувальній промисловості за допомогою програм досліджень і розробок та індивідуальної співпраці між її членами. Для досягнення цієї мети організація сприяє обміну між промисловістю, університетами і державними установами та їх співробітництву.

«З цією метою ми тісно співпрацюємо з навчальними закладами, як от Рейнсько-Вестфальський технічний університет Аахена (РВТГ) і Монтанський університет у Леобені, органами влади, приміром, Федеральним міністерством економіки та захисту клімату, іншими глобальними виробниками скла.»
Гідо Штебнер

«Як міжнародна дослідницька організація, ми консолідуємо попередні конкурентні   дослідження та розробки наших членів і вирішуємо нагальні питання пакувальної галузі, наприклад, скорочення викидів CO2 від виробництва продукції, — пояснює новий голова IPGR Гідо Штебнер. — З цією метою ми тісно співпрацюємо з навчальними закладами, як от Рейнсько-Вестфальський технічний університет Аахена (РВТГ) і Монтанський університет у Леобені, органами влади, приміром, Федеральним міністерством економіки та захисту клімату, іншими глобальними виробниками скла».

Близькість до виробничих підприємств допомагає дослідницькому співтовариству впроваджувати і масштабувати результати, досягнуті в лабораторії або за комп’ютерного моделювання. Зокрема, скловарні печі на заводі Vetropack у Треццано-суль-Навільйо (Італія) в заключний період їх експлуатації використовували для проєкту «No Soda Trial». Під час десятиденного випробування суміш сировини було скориговано в бік нульового додаткового використання карбонату натрія – одного з основних джерел викидів CO2. Дослідники  перевірили поведінку суміші у процесі плавління та довели можливість формування пляшки з розплаву без соди.

В Інноваційному центрі Vetropack у Пехларні (Австрія) було встановлено промислову систему для покриття форм. Мета проєкту «Dry Glass Forming» – розроблення і вибір відповідних покриттів, аби уникнути прилипання скла до поверхні форми, тобто усунути необхідність вручну чи автоматично змащувати її. Інновація дала б змогу заощадити мастильні матеріали на мінеральній основі, що принесе користь з екологічного і економічного погляду. Перші прес-форми з покриттям вже були застосовані на заводах членів IPGR та показали перспективні результати.

З 1 січня 2021 року доктор наук Гідо Штебнер обіймає посаду головного технічного директора з проєктування та виробництва Групи компаній Vetropack. У 1991 році він одержав диплом інженера з металургії в Технологічному університеті Клаусталя, а в 1997 році здобув докторський ступінь в Аахенському університеті (РВТГ). Пан Штебнер дуже радий своїй роботі на новій посаді. Організація IPGR заснована в 1984 році, з 2016 року базується в місті Аахен.

Downloads

Доктор наук Гідо Штебнер, головний технічний директор Групи компаній Vetropack, обіймає посаду голови правління International Partners in Glass Research (IPGR). (jpg)
Карбонат натрію є основним джерелом викидів CO2 за використання сировини. У проєкті IGPR «No Soda Trial» на заводі Vetropack в Італії суміш сировини було скориговано в бік нульового додаткового добавляння соди. (jpg)
Суміші, з відповідно адаптованим складом без додаткового використання карбонату натрію, можуть бути формовані на звичайних машинах. (jpg)
Поведінка суміші під час плавлення та виготовлені з неї пляшки були детально досліджені в межах проєкту «No Soda Trial». (jpg)
Про Групу компаній

Група компаній Vetropack є одним із провідних виробників скляної тари для промисловості харчових продуктів та напоїв у Європі з близько 4 000 співробітників та чистим прибутком у розмірі 899,4 млн швейцарських франків у 2022 році. Vetropack має сучасні виробничі підприємства, а також офіси з продажу та дистриб'юції в Швейцарії, Австрії, Чехії, Хорватії, Словаччині, Україні, Італії, Молдові та Румунії.

Своєю роботою ми надаємо людям  змогу насолоджуватися їжею і напоями максимально безпечно, пропонуючи рішення, які поєднують оптимальну елегантність з максимальною відповідальністю. Ми вважаємо скло найбільш екологічним пакувальним рішенням та ідеальним матеріалом для харчової упаковки. Завдяки нашому цілісному підходу «Сервіс плюс» ми підтримуємо наших клієнтів в оптимізації їхніх ланцюгів створення вартості. Близькі, тривалі відносини – це визначні риси нашої співпраці з партнерами. Керуючись нашим розумінням екологічної відповідальності та ефективності витрат, ми прагнемо мінімізувати вуглецевий слід уздовж усього ланцюга постачання і приділяємо велику увагу вторинному використанню як ключовому елементу раціоналізації термінів служби продуктів.