Встановлення нових стандартів сталого розвитку: Vetropack подає визначені цілі на затвердження організацією «Science Based Targets initiative» (Науково обґрунтовані цілі).

09.04.2024: Група Vetropack, один із провідних виробників скляної тари в Європі, подала конкретні цілі щодо зниження викидів CO2 на схвалення до організації Science Based Targets initiative (SBTi). До 2032 року планується знизити викиди 1 та 2 рівнів на 50.4 відсотка, а викиди 3 рівня на 30 відсотків. SBTi – це глобальна організація, що допомагає компаніям визначати відповідні кліматичній науці та Паризькій угоді цілі.

«Зміна клімату станеться не колись у майбутньому: клімат вже змінився. І наша відповідальність – докласти зусиль для подолання кліматичної кризи»
Ніколас Лутенс, керівник зі сталого розвитку Групи

Уперше Група компаніцй Vetropack оголосила про своє зобов'язання перед організацією Science Based Targets initiative (SBTi) ще в 2022 році, а тепер визначила і подала цілі щодо скорочення викидів. Vetropack прагне знизити абсолютні викиди 1 та 2 рівнів на 50.4 відсотка та абсолютні викиди 3 рівня на 30 відсотків до 2032 року, відштовхуючись у розрахунках від 2021 року як базового. Викиди 1 рівня – це прямі викиди від власного виробництва Vetropack, викиди 2 рівня – це непрямі викиди, обумовлені використанням придбаної електроенергії, викиди 3 рівня – пов'язані з виробництвом та діяльністю Vetropack непрямі викиди, що виникають за межами компанії .

«Зміна клімату станеться не колись у майбутньому: клімат вже змінився. І наша відповідальність – докласти зусиль для подолання кліматичної кризи, – говорить Ніколас Лутенс, керівник зі сталого розвитку Групи. – Визначаючи зараз наші цілі відповідно до ініціативи Science Based Targets, ми робимо важливий крок у цьому напрямку». 

Огляд рівнів викидів

Викиди 1 і 2 рівнів разом становили 57 відсотків від вироблених Vetropack усіх парникових газів у референтному 2021 році, а викиди 3 рівня – 43 відсотки. У обсягах викидів 1 та 2 рівнів, близько двох третин парникових викидів Vetropack спричинені використанням природного газу як основного джерела енергії для виробництва скла. Ще 20 відсотків припадає на процеси, наприклад, як плавлення скла, а решта – на споживання електроенергії на заводах.

Скорочення викидів 1 та 2 рівнів через енергоефективність та перероблення скла

Група Vetropack розробила всеосяжний план із досягнення визначених цілей щодо скорочення викидів 1 та 2 рівнів. Ремонт наявних і будівництво нових печей – найдієвіший інструмент підвищення ефективності використання природного газу, яка є найвагомішим чинником у захисті клімату. Технічні нововведення, такі як гібридні печі, скорочують викиди, пов'язані з виробництвом скла. Vetropack також досягає значного зниження викидів завдяки використанню переробленого скла як сировини. Отже, збільшення частки переробленого вмісту до 70 відсотків до 2030 року є ще одним важливим заходом, нарівні з переходом на стовідсотково відновлювану енергію до 2032 року. Компанія вже інвестує у фотовольтаїчні системи на різних виробничих майданчиках, зокрема в Австрії, Хорватії та Італії. «Інвестуючи у відновлювані джерела енергії, ми прокладаємо шлях до більш сталого майбутнього у виробництві скла», – резюмує Ніколас Лутенс. 

Зменшення викидів 3 рівня: акцент на ланцюгах поставок

Група Vetropack зобов'язується до 2032 року знизити викиди, зумовлені придбанням товарів і послуг, основних фондів, палива, наслідками енергетичної діяльності, транспортуванням та розподілом на вищому етапі, на 30 відсотків проти базового 2021 року. Основними джерелами викидів CO2 в групі придбаних товарів та послуг є сода і упакувальні матеріали. У межах проєкту «No Soda Trials» компанія Vetropack уже провела дослідження з виробництва скла без соди і отримала переконливий результат. Що стосується упаковочних матеріалів, у 2023 році Група Vetropack запустила на двох майданчиках пілотні проєкти з рециклінґу  плівки для обгортання та захисту скляної тари на піддонах, відтоді клієнти повертають використаний матеріал виробнику.

«Визначаючи наші цілі, ми беремо чіткий курс на майбутнє, –  наголошує Йоханн Райтер, Генеральний директор Групи Vetropack. – У зоні нашої відповідальності – сприяння сталим практикам та інноваційним рішенням». Одним із інноваційних напрямків сьогодення є зберігання або використання викидів CO2, що утворюються під час виробничого процесу скла, зокрема, технології уловлювання та зберігання вуглецю. У співпраці з зовнішнім партнером, Vetropack досліджує можливість мінералізації CO2 із процесного газу і перспективу використання цих мінералів як сировини у виробництві скла і в інших промислових процесах.

Про Science Based Targets initiative

Ініціатива Science Based Targets – це глобальна організація, яка допомагає компаніям встановлювати амбітні цілі зі скорочення викидів на основі останніх наукових даних про клімат. Організація прагне скорочення викидів компаній в усьому світі на 50% до 2030 року та досягнення ними стандарту Net-Zero від ініціативи Science Based Targets не пізніше 2050 року. SBTi просуває найкращі практики з визначення науково обґрунтованих цілей, надає ресурси і керівництво для подолання бар'єрів у впровадженні, а також незалежно оцінює та затверджує цілі компаній.

Downloads

«Зміна клімату станеться не колись у майбутньому: клімат вже змінився. І наша відповідальність – докласти зусиль для подолання кліматичної кризи, – говорить Ніколас Лутенс, керівник Групи з питань сталого розвитку. – Визначаючи зараз наші цілі відповідно до ініціативи Science Based Targets, ми робимо важливий крок у цьому напрямку». (jpg)
Група Vetropack уже інвестувала у фотовольтаїчні системи на різних виробничих майданчиках для зростання споживання відновлювальної енергії. На зображенні: фотовольтаїчна система в Кремсмюнстері, Австрія. (jpg)
Завдяки новій печі, що почала працювати у 2024 році в Кийові, викиди CO2 на метричну тонну виробленого скла скоротяться приблизно на 13 відсотків, як порівняти з попереднім роком. (jpg)
У межах ініціативи Science Based Targets (SBTi) компанія Vetropack подала свої цілі щодо скорочення викидів CO2. Компанія має намір знизити викиди 1 та 2 рівнів на 50,4 відсотка та викиди 3 рівня на 30 відсотків до 2032 року. (jpg)

Контакти

Group Communications Specialist
Sabrina Oberholzer
corporate.communications@vetropack.com